Idealne jako
dodatek do łososia lub kurczaka. My jemy takie do obiadu. Smakują prawie jak te
z ogniska. Najlepsze gdy są młode ale my lubimy wyjadać miąższ także z tych
grudniowych :)
Składniki:
1kg małej
lub średniej wielkości ziemniaków
4 łyżki
oleju rzepakowego
Pieprz, sól
Wykonanie:
Ziemniaki
porządnie wyszorować kilka razy zmieniając wodę. Nie obierać! Wrzucić do
garnka. Gotować od zagotowania wody 4 minuty. Odcedzić. Na wyłożoną papierem do
pieczenia blaszkę (ja używam keksówki) wyłożyć posmarowane olejem i posypane
solą i pieprzem ziemniaki. Przykryć z wierzchu folią aluminiową. Piec w
piekarniku ok. 60 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia zależy od wielkości
ziemniaków. Dzieciom, które tolerują czosnek czy rozmaryn można podać ziemniaki
pieczone z tymi dodatkami. Moje dziecko lubi solone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz