Odwiedziło nas

piątek, 22 października 2010

Kilka odsłon Pana Piernika

Piernik kanadyjski robię na wiele sposobów, w zależności od okoliczności. Warte uwagi ciasto nie tylko ze względu na alergików ale także na możliwości prezentacji. Jednym słowem "ciasto o wielu odsłonach". A oto składniki:
4 jaja, ok. 1 szkl. cukru w zależności od upodobań - ja dodaję 1/2, 1 szkl. mocnej herbaty, dowolny aromat ale można i bez aromatu, 1 szkl. oleju, 1 szkl. miodu - ja dodaję mały słoiczek (250g) sztucznego miodu Jamar, 3 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody.
Wykonanie: 
Białka ubić z częścią cukru, żółtka utrzeć z resztą cukru, miodem, herbatą bez fusów, dodać oliwę zmieszaną z sodą i mąkę, na końcu dodać białka ubite i dobrze wymieszać. Ciasto jest rzadkie. Pieczemy na dużej blasze prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180C, ok. 50 min - sprawdzić patyczkiem, jak suchy to znak, że upieczone. Wszystko zależy od piekarnika. Po ostygnięciu ciasta można je przekroić wzdłuż i przełożyć dżemem morelowym, z czarnych porzeczek lub wiśniowym albo powidłami; jak kto chce. Posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z zimnej przegotowanej wody i cukru pudru a po wierzchu posypać kolorową posypką. Można też to ciasto wykorzystać na mufinki. Jeśli macie blachę z otworami na mufiny to po ułożeniu w wgłębienia foremek papierowych wlewamy ciasto do poziomu 1/2 foremki i pieczemy w 180C ok. 30 minut a nawet krócej. Po upieczeniu można babeczki udekorować  za pomocą zestawu kolorowego lukru Dr. Oetker.  Życzę dobrej zabawy i smacznego!