Odwiedziło nas

czwartek, 14 czerwca 2012

Racuszki drożdżowe bez mleka z jabłkami

 Składniki: Porcja duża:
1/2kg mąki (tyle by ciasto dało się kłaść łyżką)
2 jaja
1 1/2 szkl. wody ciepłej do rozrobienia drożdży
2 łyżki cukru, paczka cukru waniliowego (32g)
3 dag drożdży
szczypta soli
3 obrane i pokrojone w grubszą kostkę jabłka
olej do smażenia
Porcja mała:
250 - 300g mąki (tyle by ciasto dało się kłaść łyżką)
1 jajo
150ml wody ciepłej do rozrobienia drożdży
2 dag drożdży
szczypta soli
2  obrane i pokrojone w grubszą kostkę jabłka
 1 łyżka cukru, mała 16g paczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem, cukrem waniliowym. Ciepłą wodę dodać do drożdży, wymieszać. Jaja roztrzepać delikatnie bez ubijania, lekko osolić. Dodać do drożdży mąkę i jaja, jabłka pokrojone i wymieszać(robię to drewnianą gwiazdką). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Najłatwiej na garnek z wodą ciepłą postawić miskę z ciastem i przykryć ściereczką (parująca ciepła woda ale nie gorąca ociepli miseczkę i ciasto ładnie wyrośnie).  Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron na średnim ogniu.
Moja uwaga!! tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe. Osobiście leje na patelnię sporo oleju tak 1 cm. Lepiej wtedy wyrastają i smażą się ładnie i szybko z obu stron.By łyżka nie przywierała do ciasta podczas wykładania porcji na patelnię należy zanurzyć łyżkę w oleju z patelni, szybko nabierać ciasto, wykładać na patelnię spłaszczając placuszek. Posypać po wyjęciu cukrem pudrem albo pozwolić maluszkowi by posypywał racuszki cukrem.

6 komentarzy:

  1. Dzięki za ten przepis, z jajkami ale bez mleka. Robiłam z mąką orkiszową 700 i wyszły idealne, takie prawdziwe, domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto zwrócić uwagę na dodatkowe informacje odnośnie alergii, które często podają na stronach internetowych. Bardzo fajnie rozpisują się na temat alergii na stronie internetowej alergiczne.info - jest to moje główne źródłow wiedzy, które z czystym serduszkiem mogę polecać absolutnie wszystkim. Naprawdę warto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis z 2012, a my robiliśmy dopiero w 2020 :) Dziękujemy za przepis. Też robiłam z mąka orkiszową, do tego cukier trzcinowy. Bałam się, że ciasto nie wyrośnie bez zaczynu, a tu proszę jak pięknie wyrosło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za ten przepis, racuszki wyszły wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyszły. Dziękuję za przepis. Wyrosły pięknie i bardzo smakowały moim wnukom.

    OdpowiedzUsuń