Te gofry wychodzą całkiem smaczne. Spróbujcie zrobić je sami. Podstawa sukcesu to dobra gofrownica, najlepiej o dużej mocy co najmniej 1000W, ja mam Tefala i gofry wychodzą naprawdę chrupkie. pyszne z dżemem lub cukrem pudrem. Poza tym nie wolno zaglądać przez 4 minuty do środka gofrownicy tylko pozwolić jej na wypieczenie podstawowe gofra.
Składniki na małą porcję:
1 szkl. kopiasta mąki
1 szkl. wody gazowanej
1 jajo
2,5 łyżki oleju (zapobiega przywieraniu gofra)
0,5 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
szczypta soli i 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Białko ubić na sztywną pianę, w osobnym naczyniu utrzeć żółtko z cukrem, dodać olej i wodę, wymieszać,dodać mąkę. Wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto ma być gęściejsze niż na naleśniki. Wlewać w zależności od wielkości gofrownicy łyżkę wazową ciasta, zamykać wieko i piec gofry przez co najmniej 4 minuty na brązowy kolor. Jeśli słaba gofrownica to nie lać dużo ciasta. Muszą być dokładnie wypieczone ale nie spalone. Pamiętajmy że w gastronomicznych lokalach mają gofrownice o dużej mocy co nie jest bez znaczenia a poza tym oni robią te gofry z gotowego komponentu więc wcale te gofry nie są takie super dla naszego organizmu.
Odwiedziło nas
poniedziałek, 21 listopada 2011
Pyszny Pasztet
Polecam ten pasztet bo jest łatwy i szybki. Podstawa to dobrze zmielić mięso co najmniej 2 razy a najlepiej 3. Pamiętać też o tym by wywaru pozostało ok. 1 szklanki bo w nim moczymy bułkę. Oto składniki:
Składniki:
70 dag wieprzowiny
np. łopatka
30 dag boczku surowego bez kości
30 dag filetu z kurczaka
1 duża cebula
2 duże marchewki
30 dag wątroby wieprzowej
1 zwykła bułka duża
20 dag słoniny
2 jajka
Przyprawy:
gałka muszkatołowa mielona
majeranek
sól
pieprz
liść laurowy,ziele angielskie
Wykonanie:
Wieprzowinę, filet z kurczaka,boczek,cebulę
opłukać i pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze
skórki, opłukać i pokroić w duże plasterki. Do garnka przełożyć
wieprzowinę, filet z kurczaka, boczek, cebulę, marchew, 2 liście laurowe, odrobinę ziela angielskiego. Wlać
około 3 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Na
15 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną na kawałki wątrobę
wieprzową(nie zrobi się wtedy twarda). Odcedzić i ostudzić. Zmielić 2 razy w maszynce do
mielenia mięsa (oprócz oczywiście ziela angielskiego i liścia laurowego). W wywarze z mięsa i warzyw zamoczyć zwykłą bułkę
i również zmielić w maszynce.
Na końcu zmielić słoninę.
Do zmielonej masy dodać surowe jajka. Przyprawić: gałką
muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko razem
dokładnie wymieszać i wyłożyć do formy keksowej (długiej, najlepiej 35 cm) wyłożonej papierem do wypieków. Wierzch pasztetu można posypać tartą bułką. Formę z masą mięsną włożyć do
nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze170-180
°C od momentu nagrzania piekarnika. Po upieczeniu ostudzić i dopiero kroić w plastry.
Uwaga! Kroimy dopiero po ostudzeniu, najlepiej na drugi dzień po wyjęciu z lodówki. Pycha!
Subskrybuj:
Posty (Atom)