Odwiedziło nas

sobota, 18 grudnia 2010

Kruche ciasteczka

Ten przepis pochodzi z książki M. Łebkowskiego "Najlepsze przepisy Kuchni Polskiej". Robię te ciasteczka na wiele sposobów. Do ciasta można dodać 50g maku, albo 100g zmielonych migdałów (należy przy migdałach wziąć tylko 200g mąki), lub 1/2 łyżeczki cynamonu, startą wanilię itp. Przed upieczeniem ciasteczka można posmarować rozmąconym białkiem i przybrać konfiturą lub płatkami migdałów, ciastka można posypać cukrem grubym kryształem, zaś ostudzone można posmarować lukrem. A oto przepis:
Składniki: 300g mąki, 200g margaryny bezmlecznej, 100g cukru pudru, 1 żółtko, sól.
Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojoną margarynę. Posiekać wszystko nożem. Dodać cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm, wycinać foremkami ciasteczka o różnych kształtach i piec 10 - 12 minut w temp. 200C. Smacznego!