Odwiedziło nas

wtorek, 24 stycznia 2012

Rogaliki bez mleka

Ten przepis zmodyfikowałam na potrzeby małych alergików. Zamiast mleka dodałam wodę w mniejszej ilości. Zachęcam Was do takich eksperymentów. Ja robię te rogaliki z nadzieniem z  2 jabłek obranych i pokrojonych w większe kawałki i wymieszanych z cynamonem. A oto składniki:
50g drożdży
1/2 kostki margaryny
2 jajka
500g mąki tortowej
70 ml wody ciepłej
szczypta soli
cukier waniliowy
2 płaskie łyżki cukru
marmolada, jabłka, gruszki, powidła śliwkowe czyli kto co lubi
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże dobrze rozetrzeć z mąką i margaryną tak by nie było widać drożdży i margaryny. Dodać jajka, cukier waniliowy, cukier i wodę i wyrobić dokładnie na lśniące, elastyczne ciasto. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, położyć talerz (ja używam talerza do drugiego dania) o dowolnym rozmiarze na ciasto by wyciąć od niego krąg. Pociąć krąg tak by wyszło 8 trójkątów. Na każdy trójkąt położyć dowolne nadzienie u podstawy trójkąta i zwijać w kierunku czubka trójkąta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku już nagrzanym do 180C przez 10-15 minut na rumiano. Posypać cukrem pudrem po upieczeniu.

2 komentarze:

  1. SZUKALAM CZEGOS BEZ MLEKA..... WYPRUBUJE JUZ DZIS POPOLODNIU...DZIEKI... BEDA NAPEWNO PRZEPYSZNE Z GRUSZKA I CZEKOLADA ...

    OdpowiedzUsuń