Odwiedziło nas

niedziela, 17 lipca 2011

Dżem z czarnej porzeczki i borówki amerykańskiej

Dżem polecam jest pyszny. W tym duecie porzeczka jest kwaśna a borówka słodka więc razem się uzupełniają. Oto składniki:
0,5 kg borówki amerykańskiej, 0,5 kg porzeczki czarnej, 30 dkg cukru, 1 Żelfix Dr Oetker.
Wykonanie:
Owoce umyć, borówki i porzeczki oczyścić. Zmiksować blenderem. Przygotować wg przepisu na opakowaniu Żelfiksu z tym, że ja dodaję jeszcze 50ml wody choć nie jest to konieczne ale podczas gotowania część wody wyparowuje więc daję. Ja dodaję tylko 30dkg cukru by nie był dżem zbyt słodki i zachował winny smak. Wlewać do słoików i zakręcać szybko po uprzednim wytarciu do sucha pokrywek i brzegów słoika po to by dżem zawekował się ładnie i nie otworzył podczas przechowywania. Odwracać słoiki do góry dnem. Po pełnym wystygnięciu chowamy do spiżarki. Mniam! Moja córcia uwielbia ten dżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz