Odwiedziło nas

niedziela, 17 lipca 2011

Czarne jagody w syropie

Czarne jagody albo inaczej czernice. Leśne skarby. Są pyszne zimą a robi się przetwory bardzo prosto.
Oto składniki:
1 kg czarnych jagód, 30dkg cukru.
Wykonanie:
Jagody przebrać, opłukać, wymieszać z cukrem. Cukru można dać więcej według upodobania. Jagody przekładać do słoików i lekko ugniatać. Jagody mają sięgać do pierwszego zwężenia słoja.Podczas gotowania wypuszczą sok, zresztą już podczas mieszania z cukrem wypuszczają sok. Na dno garnka kładziemy ściereczkę kuchenną by słoiki nie popękały , następnie ustawiamy słoiki i dolewamy wody tyle by dostawała do połowy słoika.   Pasteryzujemy 45 minut od momentu zagotowania się wody w garnku ze słoikami.Gdy wieczka zrobią się gorące to znak, że będą "łapały wek". Wystawiamy po pasteryzacji  ale nie wolno ich odwracać do góry dnem bo się sok wyleje! To taka uwaga. Należy wystawić i pozostawić słoiki do całkowitego ostudzenia. Potem chowamy do spiżarki.
Jagody w syropie są doskonałe do robienia picia w zimie dla dzieci, pyszne z makaronem. Pamiętajmy jednak, że na surowo spożywane muszą być bardzo dobrze wymyte pod bieżącą wodą a najlepiej jakby przez chwilę poleżały w wodzie a potem zostały opłukane i wymyte oraz sparzone wrzątkiem na sicie. To uchroni nas przed bąblowicą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz