Odwiedziło nas

poniedziałek, 21 lutego 2011

Naleśniki

Moje dziecko uwielbia naleśniki. Można je robić na wodzie mineralnej gazowanej by były puszyste lub jak ja na przegotowanej z dodatkiem preparatu mleko zastępczego.Jeśli robimy na wodzie mineralnej to kupujmy te wody gazowane które zawierają jak najwięcej magnezu i wapnia np. Muszynianka. Wówczas nie dodajemy preparatu mlekozastępczego. Oto przepis na porcję dla małego szkraba:
Składniki:
250 ml przegotowanej chłodnej wody, 1 żółtko, 1/2 miarki Bebilonu Pepti 2, 1 łyżka cukru, mąki ok 6-7 kopiastych łyżek tyle by się ciasto ładnie "pisało", olej do smażenia.
Wykonanie:
Do wody dodać żółtko, cukier i preparat mleko zastępczy. Roztrzepać. Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (naleśniki na oleju ładnie się rumienią) wlewać porcjami ciasto i smażyć naleśniki na rumiano ale żeby nie przypalić. Podawać z ulubionym dżemem dziecka np. wiśniowym lub marmoladą jabłkową albo powidłami śliwkowymi. Jednym słowem "kto z czym lubi". Dodając do tego ciasta np. pokrojone w kosteczkę jabłko i nieco więcej mąki można smażyć placuszki z jabłkami, które na koniec można posypać cukrem pudrem i tak podawać. Smacznego!