Ponieważ nie kupujemy wędlin a robimy różne pieczone mięska w domu polecam każdemu tę marynatę.Naczynie w którym marynujemy mięso powinno być szklane lub gliniane. Marynować 3-4 dni w temp. 4 stopni w lodówce.
Składniki na 1kg mięsa (np. szynka, karczek):
400ml wody
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
po 1/2 łyżeczki lubczyku, cukru, pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kuchennej
soli peklującej na czubek noża (szczypta)- nie jest ona obowiązkowa ale daje ładny różowy kolor mięsku.
Wykonanie:
Wodę zagotować. Dodać przyprawy oprócz soli peklującej. Zagotować 1 minutę. Ostudzić. Dodać sól peklującą i zalać zimną zalewą mięso. Mięso musi być przykryte zalewą. Obracać codziennie.
Odwiedziło nas
sobota, 19 grudnia 2015
Ogórki po chińsku-Maja w ogrodzie
Przepis zaczerpnięty z programu Maja w ogrodzie. Po prostu
pyszne. Moja ośmioletnia córka uwielbia te ogóreczki jeść ze swojską kiełbaską
:)
Składniki:
2 kg niedużych ogórków
1 główka czosnku
2 kg niedużych ogórków
1 główka czosnku
4 płaskie łyżki soli (kamiennej)
Zalewa:
łyżeczka chilli
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, dodać do nich pokrojony na plasterki czosnek, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać sok z ogórków.
Z podanych składników zagotować zalewę, zalać nią ogórki i zostawić na 24 godziny.
Na koniec - przełożyć ogórki z zalewą do słoików – nie pasteryzować!
Ja na zimę pasteryzuję krótko, tyle by wieczko złapało. Dla dorosłych osób wersja z dodanym do każdego słoika kawałkiem papryczki czyli. Mniam:)
łyżeczka chilli
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, dodać do nich pokrojony na plasterki czosnek, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać sok z ogórków.
Z podanych składników zagotować zalewę, zalać nią ogórki i zostawić na 24 godziny.
Na koniec - przełożyć ogórki z zalewą do słoików – nie pasteryzować!
Ja na zimę pasteryzuję krótko, tyle by wieczko złapało. Dla dorosłych osób wersja z dodanym do każdego słoika kawałkiem papryczki czyli. Mniam:)
Zupa z dyni z curry
Składniki:
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- 500 g surowej dyni (dynia hokkaido)
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy curry
- 500 g surowej dyni (dynia hokkaido)
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy curry
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przyrządzania:
Na oliwie zeszklijcie czosnek z cebulą. Dodajcie dynię i
ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 2-3 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż warzywa będą miękkie. Całość
zmiksujcie i przyprawcie. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać więcej wody przegotowanej do uzyskania ulubionej konsystencji.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
· 1
mała kapusta pekińska
·1
średnia marchewka
·1
jabłko
·2-3
łyżki soku z cytryny
·1-2
łyżeczki cukru
·1/3
łyżeczki soli
· 4-5
łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
sposób przygotowania : kapustę opłukać i
dobrze osączyć. Poszatkować w
poprzek na dość cienkie paski, wrzucić do miski. Marchewkę i jabłko
obrane, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do kapusty.
Całość polać sokiem z cytryny i olejem. Doprawić solą, cukrem i dokładnie
wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Można dodać odrobinę pieprzu.Przepis znalazlam na stronie smacznapyza.blogspot.
Drożdżowe ciasto z wilgotnym nadzieniem
Szukałam ostatnio przepisu na strucle drożdżowe. I znalazłam. Łatwy przepis
i naprawdę niewiele pracy a efekt super. Oto on:
Składniki:
· ok.
0,6 kg mąki tortowej
· 1
szklanka mleka sojowego
· 1/2
kostki margaryny (12,5 dag)
· 3
jajka
· 5
łyżek cukru
· 5
dag drożdży
· 1
cukier wanilinowy
· 1
łyżka oleju
· 1
łyżka spirytusu lub wódki
· 0,5
łyżeczki soli
nadzienie:
· 1
kg jabłek po obraniu i pokrojeniu
· ok.
3 łyżki cukru (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka)
· 3
łyżki kaszki manny lub bułki tartej
· 3
łyżki wody
· 1
łyżeczka cynamonu
· rodzynki
Przygotowanie:
Do lekko letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki
mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe
miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę lub masło roztapiamy i odstawiamy
do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 2 żółtkami i
jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). Gdy zaczyn
podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy
olej, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od
ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy i kroimy
jabłka w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich wodę, cukier i cynamon.
Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok i powstanie mus (jabłka nie muszą
się całkowicie rozgotować). Dodajemy do nich także rodzynki i odstawiamy do
wystudzenia. Do zimnych jabłek wsypujemy kaszkę i całość dokładnie
mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować
na prostokąt i nałożyć na nie mus jabłkowy. Następnie zwijamy rolady, a końce
ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem. Potem
obwijamy je papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywać boków i
pozostawić lekki luz). Tak przygotowane strucle wkładamy jeden obok drugiego do
dużej blaszki lub do dwóch długich keksówek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w
temp. 180 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu nakryć od razu lnianą
lub bawełnianą ściereczką. Dzięki temu ciasto jest zawsze świeże, nawet na
trzeci dzień choć u mnie na drugi dzień nic już nie zostało.
Najlepiej piec w keksówkach. Piekłam raz na dużej blaszce, jedna strucla
obok drugiej i niestety zbyt się rozlały.
Subskrybuj:
Posty (Atom)