Odwiedziło nas

sobota, 19 grudnia 2015

Drożdżowe ciasto z wilgotnym nadzieniem

Szukałam ostatnio przepisu na strucle drożdżowe. I znalazłam. Łatwy przepis i naprawdę niewiele pracy a efekt super. Oto on:
Składniki:
· ok. 0,6 kg mąki tortowej 
· 1 szklanka mleka sojowego
· 1/2 kostki margaryny (12,5 dag)  
·   3 jajka 
·   5 łyżek cukru 
·   5 dag drożdży 
·   1 cukier wanilinowy 
·   1 łyżka oleju 
·   1 łyżka spirytusu lub wódki 
·    0,5 łyżeczki soli 
nadzienie:
·  1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu 
·   ok. 3 łyżki cukru (ilość zależna od tego, jak bardzo kwaśne są jabłka) 
·  3 łyżki kaszki manny lub bułki tartej 
·  3 łyżki wody 
·  1 łyżeczka cynamonu 
·   rodzynki 
Przygotowanie:
Do lekko letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i sól. Wszystko razem mieszamy, zakrywamy i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie margarynę lub masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia, a pozostały cukier i cukier wanilinowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli). Gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka w drobną kostkę. Następnie dodajemy do nich wodę, cukier i cynamon. Całość gotujemy, aż z jabłek wygotuje się sok i powstanie mus (jabłka nie muszą się całkowicie rozgotować). Dodajemy do nich także rodzynki i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnych jabłek wsypujemy kaszkę i całość dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować na prostokąt i nałożyć na nie mus jabłkowy. Następnie zwijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla i smarujemy roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy je papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywać boków i pozostawić lekki luz). Tak przygotowane strucle wkładamy jeden obok drugiego do dużej blaszki lub do dwóch długich keksówek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu nakryć od razu lnianą lub bawełnianą ściereczką. Dzięki temu ciasto jest zawsze świeże, nawet na trzeci dzień choć u mnie na drugi dzień nic już nie zostało.
Najlepiej piec w keksówkach. Piekłam raz na dużej blaszce, jedna strucla obok drugiej i niestety zbyt się rozlały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz