Odwiedziło nas

sobota, 19 grudnia 2015

Marynata do mięsa pieczonego

Ponieważ nie kupujemy wędlin a robimy różne pieczone mięska w domu polecam każdemu tę marynatę.Naczynie w którym marynujemy mięso powinno być szklane lub gliniane. Marynować 3-4 dni w temp. 4 stopni w lodówce.
Składniki na 1kg mięsa (np. szynka, karczek):
400ml wody
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
po 1/2 łyżeczki lubczyku, cukru, pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kuchennej
soli peklującej na czubek noża (szczypta)- nie jest ona obowiązkowa ale daje ładny różowy kolor mięsku.
Wykonanie:
Wodę zagotować. Dodać przyprawy oprócz soli peklującej. Zagotować 1 minutę. Ostudzić. Dodać sól peklującą i zalać zimną zalewą mięso. Mięso musi być przykryte zalewą. Obracać codziennie.

1 komentarz:

  1. Jeśli masz alergię i jest ona dla Ciebie uciążliwa, to koniecznie zobacz tutaj - z pewnością znajdziesz wiele przydatnych informacji, dzięki którym będziesz w stanie skutecznie rywalizować z alergią. Wiem o tym, jak jest uciążliwa, ponieważ męczyłem się z nią całe dzieciństwo. Dziś na szczęście już nie muszę :)

    OdpowiedzUsuń