Odwiedziło nas

piątek, 28 września 2012

Dżem z aronii i śliwek

Bardzo lubię dżem z aronii. Pamiętajcie że aronii nie można gotować zbyt długo, gdyż potęguje to jej charakterystyczny gorzki - cierpki smak. By go zminimalizować do gotujących się owoców należy dodać liście wiśni.
A oto przepis:
Składniki:
0,5 kg aronii
0,5 kg śliwek
1 Żelfiks
0,35 dkg cukru
Wykonanie:
Aronię umyć, śliwki umyć, usunąć pestki. Wrzucić owoce do garnka, kilka listków wiśni i zagotować. Gdy owoce będą miękkie zmiksować blenderem po uprzednim usunięciu oczywiście liści wiśni. Dalej postępować wg wskazówek na opakowaniu Żelfiksu.

1 komentarz:

  1. Odkryłem kolejny produkt z firmy Gomar z Pińczowa, to dżem z aronii i śliwek. Jak zwykle nieporównywalna jakość i smak!!!

    OdpowiedzUsuń