Odwiedziło nas

środa, 8 sierpnia 2012

Ciasteczka migdałowe z owocami

Ponieważ moje dziecko nie je słodyczy a bardzo lubi pochrupać sobie domowe rarytasy, które samo poniekąd przygotowuje dzielę się tym przepisem z Wami.
Składniki:
100g margaryny
250 g miodu sztucznego (można zastąpić naturalnym gdy dziecko nie ma alergii na miód)
50g mąki migdałowej
150 g mąki pełnoziarnistej
Szczypta imbiru i soli
Domowa konfitura morelowa, wiśniowa lub śliwkowa albo surowe owoce typu wiśnia, morela, brzoskwinia, jednym słowem kto co chce.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z miodem, dodać imbir i sól, mąkę migdałową. Powoli dodawać mąkę pełną. Ciasto musi mieć konsystencję nadającą się do uformowania wałeczka, jeśli za wolne to dodać więcej mąki. Wyrobić ciasto i przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić go na równe części ok. 2 cm. Z każdej części ulepić kuleczkę i zrobić w niej spore zagłębienie, które wypełniamy konfiturą lub świeżymi owocami. Piec w temp. 180 st ok. 25-30 min.