Odwiedziło nas

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Bebilon Pepti 2

Napiszę kilka słów o Bebilonie Pepti 2. Od niedawna jest nowy Bebilon Pepti 2 od 6 miesiąca. Różni się składem, zapachem, kolorem i smakiem no i oczywiście etykietą (jest ciemniejsza o intensywnym niebieskim odcieniu). Producent nie raczył poinformować o zmianie mleka ani farmaceutów ani lekarzy. Skutek taki, że kupiliśmy jak zwykle puszki mleka ( niestety zamiast Bebilonu Pepti 2 od 5 miesiąca,  Bebilon Pepti 2 od 6 miesiąca) i po 4 dniach normalnego podawania dziecku wystąpiła wysypka. Nie wiedziałam co się dzieje. Nic nowego do diety nie wprowadziłam. Przyjrzałam się mleku i posmakowałam. Było słodsze i bielsze od poprzedniego. Poszliśmy do lekarza. Stwierdził to samo czyli:" w puszce jest inne mleko". Napisałam do producenta. Zaraz zadzwoniła Pani i zaczęła mnie uświadamiać, że właśnie wprowadzili inne mleko na rynek. Gdy zapytałam dlaczego o tym nie informowali lekarzy to odpowiedzią była chwila ciszy. Nie liczy się nikt z tym, że dziecko powinno stopniowo przechodzić z jednego mleka na drugie. Już raz była taka historia z tym mlekiem, że powodowało zatrucia pokarmowe. Człowiek ufa, że jeśli chodzi o dzieci to wszystkim zależy aby jakość produktu była jak najlepsza. Tak naprawdę duże koncerny dyktują nam rodzicom warunki i nie mamy nic do powiedzenia. Przykre. Znów chcę wierzyć, że pakują do puszek odpowiedni produkt bo nie mam wyjścia. Po kupieniu mleka po 5 miesiącu po tygodniu wszystko wróciło do normy. niestety pani w aptece sprawdziła zapasy hurtowe i okazuje się, że to ostanie zapasy. Mam nadzieję, że uda się przejść stopniowo na nowe mleko.

Cukier

Nie zaleca się stosowania sacharozy (cukru) w karmieniu niemowląt i małych dzieci. Postanowiłam zebrać więcej informacji na ten temat. I oto co znalazłam.
Glukoza jest cukrem znajdującym się normalnie wraz z innymi cukrami w owocach i warzywach. Jest podstawową substancją w metabolizmie wszystkich roślin i zwierząt. Wiele naszych podstawowych produktów żywnościowych jest zamienianych w naszych ciałach na glukozę. Glukoza jest zawsze obecna w naszej krwi i często zwana jest również "cukrem krwi".
Dekstroza, zwana również "cukrem zbożowym", jest wydobywana syntetycznie ze skrobi. Fruktoza jest cukrem owocowym. Maltoza jest cukrem pochodzącym ze słodu.
Laktoza jest cukrem mlecznym. Sacharoza jest rafinowanym cukrem produkowanym z trzciny cukrowej i buraków cukrowych.

Glukoza zawsze była podstawowym elementem krwi ludzkiej. Uzależnienie od sacharozy jest czymś nowym w historii ludzkości. Stosowanie słowa "cukier" do opisu dwóch substancji, które wcale nie są do siebie podobne, które mają różne struktury chemiczne i w różny sposób wpływają na organizm, powoduje zamieszanie.

Umożliwia to głoszenie bzdurnych sugestii przez propagatorów spożywania cukru, którzy mówią nam jak ważny jest cukier jako podstawowy składnik ludzkiego ciała, jak jest utleniany w celu produkcji energii, jak jest metabolizowany wytwarzając ciepło itd. Opowiadają oczywiście o glukozie, która jest wytwarzana w naszych ciałach, ale słuchaczom wmawiają, że to chodzi o sacharozę, która jest produkowana w rafineriach. Piszę o tym bo poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru (sacharozy) prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji.Cukier ma potencjał wywoływania nieprawidłowych procesów metabolicznych u normalnie zdrowej jednostki i sprzyja rozwojowi chronicznych zwyrodnieniowych chorób np:
Cukier może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw chorobom infekcyjnym. 
Cukier zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu.
Cukier może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci.
Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu. Karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka. Może spowodować reaktywną hipoglikemię. Cukier osłabia wzrok.
Cukier może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego.
Cukier może powodować przedwczesne starzenie się i może prowadzić do alkoholizmu.
Cukier może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy. Ma swój udział w powstawaniu otyłości.
 Może powodować choroby systemu autoimmunologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane. W znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans (infekcje grzybiczne).
 Może powodować powstawanie kamieni żółciowych i zapalenie wyrostka robaczkowego, powstawanie hemoroidów, żylaków,  arteriosklerozy i chorób kardiologicznych, katarakty i krótkowzroczności oraz pogłębiać te schorzenia.
Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne oraz przyczynia się do powstawania osteoporozy.
Cukier może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę. Przyczynia się do obniżenia ilości witaminy E w krwi i podnosi ciśnienie krwi. Może wywoływać senność i obniżać aktywność u dzieci.
Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie)oraz zakłócają przyswajalność białek i zmieniają strukturę białek.
Cukier powoduje alergie pokarmowe.  Może powodować toksyczność krwi podczas ciąży. Cukier może przyczyniać się do powstawania egzemy u dzieci. Cukier może uszkadzać strukturę DNA i powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu, obniża wydajność enzymów.Spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona. [67]
Cukier może powodować zniszczenie trzustki a także  jest wrogiem numer jeden pracy jelit, niszczy pożyteczne bakterie jelitowe. Może upośledzać funkcjonowanie naczyń włosowatych.  Powoduje bóle głowy, włączając w to migreny,  niekorzystnie działa na skład elektrolitów w moczu, obniża sprawność działania nadnerczy.
Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce,  powoduje wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia. Zwiększa ryzyko podagry i depresji. Zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera. Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny.
Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu.
Obfita w cukier dieta może powodować wzrost wolnych rodników i oksydantów , zawroty głowy, zwiększa ryzyko polio.
Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi.
Wysokie spożycie cukru może powodować istotne skrócenie trwania okresu ciąży wśród młodocianych i jest związane z dwukrotnie większym ryzykiem urodzenia noworodka o niskiej wadze, odwadnia noworodki.
Cukier jest substancją uzależniającą. Może być równie odurzający, jak alkohol.
Cukier podawany wcześniakom może wywoływać u nich produkcję dwutlenku węgla.
Szybkie wchłonięcie cukru sprzyja objadaniu się. [98]
Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD).  
Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu. Wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą.
Na rehabilitacyjnych obozach dla młodzieży, gdzie stosowano dietę o niskiej zawartości cukru, zaobserwowano 44% spadek antyspołecznych zachowań.
Oczywiście do wszystkiego trzeba podejść z dystansem ale trochę w tym prawdy jest.
Sama nie proponowałam dziecku cukru i teraz gdy idę na zakupy nie mam problemu, dziecko nie ciągnie do słodyczy. Wybiera owoce, jogurty, rodzynki itp. Sztuka dobrej kultury żywienia zaczyna się w naszych rodzinach. Moje dziecko ma zdrowe zęby w przeciwieństwie do rówieśników w przedszkolu, którzy już mają próchnicę. Ja sama nie słodzę niczego do picia bo wystarczy mi cukier w owocach, ciasteczkach, płatkach śniadaniowych,  ciastach domowych do których nie dodaję niepotrzebnie nadmiaru cukru ale tylko tyle by miało słodkawy smak. Ograniczajmy cukier zwłaszcza u alergików bo wzmaga on alergię niszcząc pożyteczne bakterie w jelitach. Prowadzi do egzem itd. Warto o tym pomyśleć zanim podamy dziecku sacharozę, która jest we wszystkich produktach a zwłaszcza słodyczach. A to, że cukier uzależnia to prawda ponieważ sama miałam problem do odzwyczajenia się od batonów i innych słodkości. Nabawiłam się także nadkwaśności żołądka od tych słodyczy, na szczęście w porę skończyłam ze słodkimi batonikami i przegryzkami w pracy, które miały mi dodać energii a skończyło się na wielu kg więcej w pasie :)