Polecam
ten przepis wszystkim smakoszom maku. I radzę samemu zrobić masę makową.
To
naprawdę łatwe i co najważniejsze nie trzeszczy pod zębami piach czy kawałki
łupin orzecha :)
Składniki:
ciasto
kruche :
2
szklanki mąki pszennej
2 jajka
250 g
margaryny
150g
cukru
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę
przesiać, dodać pokrojone masło. Rozetrzeć szybko w dłoniach na kruszonkę.
Dodać jajka, proszek do pieczenia i cukier- wszystko razem zagnieść na ciasto.
Wyrobione
ciasto podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować, wyłożyć blachę i
ponakówać widelcem. Mniejszą do lodówki.
Nadzienie
makowe:
4 łyżki
miodu
Obcjonalnie
- 2 kieliszki Amaretto
250 g
maku
125 g
masła
125 g
cukru
75 g
kaszy manny
500g jabłek
5 jaj
100 g
rodzynek
50 g
migdałów blanszowanych (bez skórki do kupienia np. z Bakallandu)
50 g
orzechów włoskich lub pekan
Wykonanie:
Mak
zalać wodą tak, żeby było 1 cm nad makiem i gotować 20 minut.
Ugotowany
mak odcedzić porządnie na gęstym sicie i zmielić 2 razy na specjalnych małych
oczkach maszynką do mielenia. Ostudzić.
W
blenderze pociąć migdały i orzechy na mniejsze kawałki ale nie na miał!
Rodzynki zalać Amaretto albo gorącą wodą.
Masło
utrzeć na puch, dodać stopniowo cukier i żółtka , a następnie zmielony mak,miód, kaszę manną i zmiksować. Dodać
starte na dużych oczkach tarki jabłka, potem bakalie i wymieszać łyżką. Na
końcu dodać pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać.
Nadzienie wychodzi nie za słodkie. Po prostu idealne.
Masę
wyłożyć na ciasto. Ciasto które było odłożone w lodówce rozwałkować, powycinać
gwiazdki i poukładać je na masie makowej jako wierzch. Ciasto piec w 180 st
przez 50 minut w blaszce o wymiarach 24x28cm lub 38x22cm.