Odwiedziło nas

wtorek, 5 stycznia 2016

Pieczone ziemniaki

Idealne jako dodatek do łososia lub kurczaka. My jemy takie do obiadu. Smakują prawie jak te z ogniska. Najlepsze gdy są młode ale my lubimy wyjadać miąższ także z tych grudniowych :)
Składniki:
1kg małej lub średniej wielkości ziemniaków
4 łyżki oleju rzepakowego
Pieprz, sól
Wykonanie:
Ziemniaki porządnie wyszorować kilka razy zmieniając wodę. Nie obierać! Wrzucić do garnka. Gotować od zagotowania wody 4 minuty. Odcedzić. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (ja używam keksówki) wyłożyć posmarowane olejem i posypane solą i pieprzem ziemniaki. Przykryć z wierzchu folią aluminiową. Piec w piekarniku ok. 60 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Dzieciom, które tolerują czosnek czy rozmaryn można podać ziemniaki pieczone z tymi dodatkami. Moje dziecko lubi solone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz