Odwiedziło nas

sobota, 2 czerwca 2012

Babeczki na dzień dziecka

Babeczki te są łatwe w wykonaniu i sprawiają wielką radość dzieciom a co najważniejsze nie zawierają mleka. Warto się skusić!
Składniki ciasta:
100g margaryny bez mlecznej (czytaj etykietę zanim kupisz)
70g cukru
200g mąki
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną (połączenie idealne bez grudek) dodać cukier i jajko, zagnieść szybko i wstawić do lodówki na 20 minut. Wałkować ciasto na 5 mm i wylepiać nim foremki, nakłuć widelcem dno. By ciasto nie spadało w czasie pieczenia do środka foremki na ciasto położyć folię do pieczenia i nasypać do niej grochu. Babeczki będą jak kształt foremki, idealne. Piec 8-12 minut w 200C.
Składniki na krem:
1 szkl. wody
1/2 opakowania budyniu waniliowego
6 łyżek cukru
100g margaryny
Wykonanie:
1/2 szkl. wody zagotować z cukrem, na gotująca wodę wlać pozostałą wodę z rozrobionym budyniem i zagotować do zgęstnienia (konsystencja kisielu). Wylać na talerz by szybko ostygł. Miękką margarynę(ważne by wyjąć wcześniej z lodówki) ucierać najpierw samą a potem z chłodnym budyniem najlepiej na szybkich obrotach trzepaczką blendera bo uciera idealnie na puch, mikserem trzeba będzie dłużej ucierać. Gdyby ktoś uznał że masa jest za mało słodka można dodać łyżkę cukru pudru lub według uznania. Jeśli babeczki będą jedli dorośli można dodać 1/2 kieliszka rumu, zapach dowolny. Wszystko zależy od Was.
Nakładać krem łyżeczką w każdą babeczkę, na krem położyć połówkę truskawki lub inny miękki owoc, oczka można zrobić z czarnych jagód lub z łezek czekoladowych (do kupienia w Lidlu, nie zawierają mleka i służą tylko do dekoracji), posypać na koniec kolorową posypką. Można na krem wylać tężejącą galaretkę, zalewając w ten sposób owoce, wtedy nie trzeba posypki ani łezek czekoladowych. Smacznego!