Odwiedziło nas

niedziela, 15 stycznia 2012

Lane kluski

Polecam lane kluseczki idealne dla małych dzieci z rosołem. Ten przepis znalazłam w propozycjach Pani Kręglickiej.

Składniki:
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Jajko,mąkę i sól utrzeć na jednolitą masę.
Do gotującego się rosołu ( na wodę lub zupkę wielowarzywną- jak kto woli) powoli wlewać masę cienkim strumieniem.
Zamieszać i zaczekać, aż kluski wypłyną na powierzchnię i chwilę się pogotują.
Moje uwagi: jeśli ciasto będzie za gęste (zależy to od mąki i wielkości jajka) to dodać odrobinę wody.


Szarlotka

Polecam tę szarlotkę  jako zimowe ciasto. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu, pięknie pachnie cynamonem.


A oto składniki:
2,5 szkl. mąki
30 dag margaryny
3 żółtka (jeśli małe to 4)
2 czubate łyżki cukru pudru (może być kryształ)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szkl. cukru pudru (może być kryształ)
4-5 jabłek

Wykonanie:

Mąkę, margarynę, 3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy posiekać na stolnicy,dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i oprószyć mąką. Obrać jabłka ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru pudru. Jabłka wyłożyć na ciasto i przykryć drugą rozwałkowaną połową, docisnąć delikatnie do masy jabłkowej wierzchnie ciasto i nożem pociąć w kratkę (zapobiegnie to odstawaniu wierzchniego ciasta od jabłek po upieczeniu). Można też wierzchnią część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (należy wówczas gałkę ciasta włożyć do zamrażalnika a jabłka by nie puściły soku wykładać dopiero jak ciasto z zamrażalnika będzie twarde a tym samym gotowe do tarcia). Pieczemy na słomkowy kolor ok.45 minut w nagrzanym piekarniku do 180C.

Zawsze można dodać więcej lub mniej cukru i cynamonu, wszystko według upodobań.