Odwiedziło nas

piątek, 27 stycznia 2012

Paluchy drożdżowe bez mleka

Polecam drożdżowe paluchy jako przegryzkę np. podczas spaceru świetnie się sprawdzają, poręczne do małej rączki. A oto składniki:
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50g kaszy manny
125 ml wody
7g suchych lub 12g świeżych drożdży
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
mak, gruba sól, zioła do posypania paluchów

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, kaszę, drożdże, wlać mix wody, tłuszczu i soli i cukru, wyrobić średnio twarde ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Jak wyrośnie rwać małe kawałki i każdy zrolować w cienkie paluszki, położyć na blasze posmarować wodą i posypać wybranym dodatkiem. Piec 15-20 minut w 180 C na złoty kolor. Pilnować by się nie spiekły za mocno bo nie będą smaczne.