Odwiedziło nas

piątek, 27 stycznia 2012

Paluchy drożdżowe bez mleka

Polecam drożdżowe paluchy jako przegryzkę np. podczas spaceru świetnie się sprawdzają, poręczne do małej rączki. A oto składniki:
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
50g kaszy manny
125 ml wody
7g suchych lub 12g świeżych drożdży
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
mak, gruba sól, zioła do posypania paluchów

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, kaszę, drożdże, wlać mix wody, tłuszczu i soli i cukru, wyrobić średnio twarde ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Jak wyrośnie rwać małe kawałki i każdy zrolować w cienkie paluszki, położyć na blasze posmarować wodą i posypać wybranym dodatkiem. Piec 15-20 minut w 180 C na złoty kolor. Pilnować by się nie spiekły za mocno bo nie będą smaczne.

2 komentarze:

  1. czym można zastąpić kaszę manną? Czy jest niezbędna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza manna nie jest konieczna. Można dodać dowolną mąkę. Moja znajoma dodaje trochę mąki gryczanej, inna mąki orkiszowej. Twierdzi że to zdrowiej. Poeksperymentować najlepiej, w końcu tak rodzą się przepisy. Nie bać się zmieniać składników.

    OdpowiedzUsuń