Odwiedziło nas

piątek, 15 kwietnia 2011

Kanapki

Kanapki są łatwymi i szybkimi w przyrządzaniu przekąskami. Możemy je serwować na wiele sposobów i pewnie dlatego są popularne. Moje dziecko ciągle pomaga mi w wymyślaniu co rusz nowych kompozycji smakowych. A oto jedna z nich:
 Kanapki z pastą jajeczną
Jajko gotujemy 7 minut w osolonej wodzie po to by skorupka ładnie się obierała. Żółtko ucieramy z łyżeczką margaryny Flora tej w żółtym opakowaniu i szczyptą soli lub bez. Pastą smarujemy chleb lub bułkę, trzeba zapytać dziecko z czym woli i zachęcać by decydowało co położymy na chlebek. Białko także może być użyte o ile dziecko nie jest uczulone na białko bo białko najczęściej uczula. Moje dziecko do tej pory nie może białka. Żółtko je prawie co dziennie. Można na pastę położyć większym dzieciom szczypiorek lub ogórek kiszony drobno pokrojony lub w plasterkach, ogórek świeży,rzodkiewkę, pomidor jeśli dziecko nie ma na niego uczulenia. Kombinacji wiele. Pytajcie co dziecko chce i zachęcajcie do pomocy przy robieniu takich kanapek. Moja córcia miała kiedyś ochotę codziennie na kanapkę z chlebem i smalcem wieprzowym i tak przez 2 tygodnie. Oczywiście zdobyłam taki wiejski smalczyk dzięki temu, że mam rodzinę na wsi. Taką kanapkę moje dziecko jadło albo z ogórkiem kiszonym albo świeżym, albo szczypiorkiem lub też bez dodatków. Hitem jednak okazały się kanapki z bułeczką i szynką na której robiła moja córcia oczy i buzię z ketchupu Pudliszki (tego dla dzieci) ze specjalnym dozownikiem.

Dzieło mojej córci możecie podziwiać powyżej. Dzieciaki lubią eksperymentować w kuchni. Pozwólmy im na to szaleństwo...