Odwiedziło nas

niedziela, 17 lipca 2011

Bułeczki drożdżowe bez mleka

Bułeczki drożdżowe są bardzo miękkie i pulchne. Z tego ciasta można zrobić także placek drożdżowy z kruszonką. Wtedy jedną porcję ciasta wykładamy na blachę i rozciągamy. Na to wkładamy powidła i przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzchu posypujemy  kruszonką. Polecam!
Oto składniki:
500g mąki, 40g drożdży, 200ml wody, 4 żółtka, 70g cukru, 50g margaryny bezmlecznej, szczypta soli.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłą wodę i 100g mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia np. stawiając miskę metalową na garnek z ciepłą wodą (para ogrzeje miskę, woda nie może być jednak za gorąca by rozczyn nie przywarł do naczynia) 3 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, resztę mąki i wody, szczyptę soli. Wyrobić ciasto ręką aż ukażą się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie ładnie odklejać się od ręki. Do tak wyrobionego ciasta dodajemy wcześniej rozpuszczoną margarynę i wyrobić jeszcze raz. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formować z ciasta kulki i nadziewać dowolnym nadzieniem np. śliwkami, jabłkami z cynamonem, wiśniami, jednym słowem "czym kto lubi". Układać na blasze w odstępach bo ciasto rośnie. Smarować bułeczki roztrzepanym żółtkiem z łyżką wody lub tylko smarować białkiem bez roztrzepywania, jak kto chce. Piec 30 minut w temperaturze 200 C.
Ja nie nagrzewam piekarnika. Dopiero jak wstawię bułeczki to włączam piekarnik. Bułeczki mają więc szansę rosnąć wraz ze wzrostem temperatury w piekarniku. Powinny być rumiane, wtedy można wyciągać. Po wystawieniu z piekarnika nie ruszamy ich aż do wystudzenia. Są bardzo miękkie, nie jak te z mleka. Jak byłby problem ze zbyt luźną konsystencją ciasta to można dodać odrobinę więcej mąki (wszystko bowiem zależy od rodzaju mąki).

4 komentarze: