Odwiedziło nas

poniedziałek, 21 listopada 2011

Gofry bez mleka

Te gofry wychodzą całkiem smaczne. Spróbujcie zrobić je sami. Podstawa sukcesu to dobra gofrownica, najlepiej o dużej mocy co najmniej 1000W, ja mam Tefala i gofry wychodzą naprawdę chrupkie. pyszne z dżemem lub cukrem pudrem. Poza tym nie wolno zaglądać przez 4 minuty do środka gofrownicy tylko pozwolić jej na wypieczenie podstawowe gofra.

Składniki na małą porcję:
1 szkl. kopiasta mąki
1 szkl. wody gazowanej
1 jajo
2,5 łyżki oleju (zapobiega przywieraniu gofra)
0,5 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
szczypta soli i 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Białko ubić na sztywną pianę, w osobnym naczyniu utrzeć żółtko z cukrem, dodać olej i wodę, wymieszać,dodać mąkę. Wymieszać. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto ma być gęściejsze niż na naleśniki. Wlewać w zależności od wielkości gofrownicy łyżkę wazową ciasta, zamykać wieko i piec gofry przez co najmniej 4 minuty na brązowy kolor. Jeśli słaba gofrownica to nie lać dużo ciasta. Muszą być dokładnie wypieczone ale nie spalone. Pamiętajmy że w gastronomicznych lokalach mają gofrownice o dużej mocy co nie jest bez znaczenia a poza tym oni robią te gofry z gotowego komponentu więc wcale te gofry nie są takie super dla naszego organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz