Przepis zaczerpnięty z programu Maja w ogrodzie. Po prostu
pyszne. Moja ośmioletnia córka uwielbia te ogóreczki jeść ze swojską kiełbaską
:)
Składniki:
2 kg niedużych ogórków
1 główka czosnku
2 kg niedużych ogórków
1 główka czosnku
4 płaskie łyżki soli (kamiennej)
Zalewa:
łyżeczka chilli
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, dodać do nich pokrojony na plasterki czosnek, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać sok z ogórków.
Z podanych składników zagotować zalewę, zalać nią ogórki i zostawić na 24 godziny.
Na koniec - przełożyć ogórki z zalewą do słoików – nie pasteryzować!
Ja na zimę pasteryzuję krótko, tyle by wieczko złapało. Dla dorosłych osób wersja z dodanym do każdego słoika kawałkiem papryczki czyli. Mniam:)
łyżeczka chilli
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, dodać do nich pokrojony na plasterki czosnek, zasypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać sok z ogórków.
Z podanych składników zagotować zalewę, zalać nią ogórki i zostawić na 24 godziny.
Na koniec - przełożyć ogórki z zalewą do słoików – nie pasteryzować!
Ja na zimę pasteryzuję krótko, tyle by wieczko złapało. Dla dorosłych osób wersja z dodanym do każdego słoika kawałkiem papryczki czyli. Mniam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz