Odwiedziło nas

sobota, 16 kwietnia 2011

Kiszone Ogórki

Przepis na ogórki kwaszone mam od mojej mamy. Zawsze wychodzą i są smaczne choć to czy będą smaczne zależy od jakości ogórka, czy miał dość wody w czasie wzrostu itp. Np. ogórki są gorzkie gdy jest susza, mogą być też puste w środku. Najlepiej na kiszenie wybierać ogórki małe, jędrne i nie całkiem dojrzałe. A oto przepis.
Składniki:
5 kg ogórków, 160g soli gruboziarnistej do kiszenia ogórków, 1 główka czosnku do podziału, 6 łodyg kopru, po 2 liście wiśni na każdy słoik, 2 łyżki ziaren gorczycy po szczypcie na słoik, może być 1 korzeń chrzanu jak ktoś lubi.
Wykonanie:
Ogórki umyć, zagotować 3,5l wody z solą i ostudzić. Ogórki układać w słojach przekładając przyprawami.  Ogórki zalać zimną solanką. Zakręcić słoiki pamiętając by wieczka i brzegi słoika stykające się z wieczkiem były suche. Pozostawić na 2 dni w temp. 18 stopni a potem przenieść w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy. Jeśli wytworzy się pleśń to ją usunąć. Choć nie powinna się wytworzyć. Po kilku tygodniach ogórki są gotowe do jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz