Odwiedziło nas

niedziela, 1 maja 2011

Biszkopt z rabarbarem

Biszkopt ten piekła moja babcia i robimy to tak.
Składniki: 4 jajka, 1 i 1/4 szkl. mąki, ok. od 1/2 do 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 800g rabarbaru.
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok. 2 cm kawałki i zasypujemy 2 łyżkami cukru po to by wypuścił sok, który potem trzeba oddzielić od rabarbaru. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, delikatnie mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na masę wykładamy delikatnie rabarbar(odciśnięty- bez soku oczywiście), który delikatnie powinien zatopić się w cieście. Pieczemy na złoty kolor ok.40 min. od nagrzania piekarnika sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem- jeśli suchy to znak, że upieczone. Posypujemy po ostudzeniu tą stronę od rabarbaru- rabarbar opadnie bowiem na dno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz