Odwiedziło nas

niedziela, 19 grudnia 2010

Barszcz czerwony



Moje dziecko lubi buraczki co mnie cieszy. Przepis poglądowy. Sami decydujecie ile czego dać. Można zrezygnować z octu winnego lub dać łyżeczkę więcej. Barszczyk prosty i szybki.

Składniki:  od 1,5 do 2l wody, 4 podłużne buraczki, mała cebulka, 1 marchew, 2 ziemniaki, sól, pieprz, koperek, 2 łyżki mąki, 2 - 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka octu winnego z białego wina Kamis.

Wykonanie: Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki i marchew pokroić, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka. Doprawić solą. Gotować ok.25 – 30 minut. W tym czasie cebulkę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie na tłuszczu, dodać mąkę, rozprowadzić z tłuszczem, wlać trochę wody przegotowanej – chłodnej i połączyć na gładko z mąką. Wszystko wlać na 5 min. przed końcem gotowania barszczu. Doprawić na koniec koperkiem, łyżeczką octu winnego i pieprzem, ewentualnie solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz