Odwiedziło nas

niedziela, 19 grudnia 2010

Czerwona kapusta z patelni

Składniki:
ćwierć główki czerwonej kapusty, 2 posiekane ząbki czosnku, 2-3 łyżki żurawiny lub borówki ze słoika, 6 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamino, cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę pokrój w długie cienkie strużki. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek i kapustę, posól. Smaż na średnim ogniu, mieszając. Gdy kapusta zacznie tracić chrupkość, polej octem, posyp cukrem i duś pod przykryciem. Kiedy kapusta będzie miękka, a ocet wyparuje, dodaj żurawiny, wymieszaj, uzupełnij przyprawy. Smaż, aż smaki się przenikną. Zagotuj kilka całych suszonych owoców żurawiny kanadyjskiej w soku jabłkowym. Żurawina nabierze jędrnego, kulistego kształtu i żywego koloru. Kulkami żurawiny posyp duszoną kapustę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz