Odwiedziło nas

niedziela, 19 grudnia 2010

Zupa z czerwonej soczewicy

 Ta zupa powstała z braku czasu, ad hoc gdy rodzina już zmierza do stołu. Składniki podaję na 3 osobową rodzinę. Możecie dodać więcej warzyw, zwiększyć lub zmniejszyć porcję. Wszystko zależy od Was. Zupy dla mojego alergika zawsze zaprawiam mąką a nie śmietaną. Rozrabiam ją na patelni z tłuszczem a potem z wodą chłodną przegotowaną tylko tyle by się z nią połączyła na płynną konsystencję. Unikam grudek dzięki temu. Nie muszę dodawać kostek rosołowych bo tłuszcz to przecież olej. Zarówno rzepakowy jak i oliwa zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3. Dodajecie swój ulubiony tłuszcz. Mąka zagęszcza zupę. Zupa ugotowana jest jeśli warzywa są miękkie.
Składniki: od1,5 do 2l wody, 1 marchew, ½ małej cebulki, 2 ziemniaki, łyżeczka koncentratu pomidorowego (ja daję swój – domowej roboty), koperek świeży lub mrożony, sól, pieprz, soczewica czerwona ( do kupienia w sklepach Bio) 1 łyżka na osobę, 5 plasterków boczku chudego lub tłustego, 2 łyżki mąki, 2 łyżki oleju lub oliwy.
Wykonanie: Do garnka z wodą wrzucamy obrane, opłukane i pokrojone marchew i ziemniaki. Soczewicę płuczemy i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu by zupa nie wykipiała. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól do smaku. Cebulkę obraną i opłukaną kroimy w kostkę, boczek w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię podsmażamy z 2 łyżkami oleju, rozprowadzamy z 2 łyżkami mąki (jeśli mąka nie chce się gładko rozprowadzić dodać troszkę oleju. Dodać odrobinę wody przegotowanej, chłodnej na patelnię, rozprowadzić zasmażkę i wlać do garnka. Zamieszać. Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut(pilnując by zupa nie wykipiała), na koniec posypując koperkiem i dodając pieprzu na smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz