Odwiedziło nas

niedziela, 27 lutego 2011

Polędwiczki wieprzowe z ziemniakami

Przepis łatwy. Polecam na obiad. Porcja dla 3 osób.
Składniki:
3 polędwiczki wieprzowe, 2 ząbki czosnku, łyżka musztardy diżońskiej lub sarepskiej Kamis, 1 łyżeczka rozmarynu, sól, pieprz, mała cebulka, 1/2 kwaśnego małego jabłka, olej, suszony majeranek.
Wykonanie:
Wymieszać musztardę z 2 szczyptami soli, pieprzu i 2 łyżkami ojeju, rozmarynem,rozgniecionym czosnkiem. Natrzeć tym mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny.  Na rozgrzaną patelnię z 5 łyżkami oleju położyć polędwiczki delikatnie oprószone mąką. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu pod przykryciem. Po obsmażeniu podlać 150 ml gorącej przegotowanej wody i tak dusić na małym płomyku by było miękkie ale się nie przypaliło. Wyjąć mięso sprawdzić przecinając na pół w jednym miejscu czy już miękkie, jak tak to do wywaru w którym dusiło się mięso dodać starte obrane jabłko, majeranek oraz 100ml wody przegotowanej chłodnej rozrobionej z 1 kopiastą łyżką mąki. To zagotować i sos gotowy. Podawać z gotowanymi ziemniakami czy to na parze czy tradycyjnie w wodzie. Do tego polecam surówkę z pora, jabłka i marchwi. Pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz