Odwiedziło nas

piątek, 18 lutego 2011

Biszkopt z galaretką

Często piekę biszkoptowe ciasto ponieważ można  je przygotować na wiele sposobów m.in. przełożyć dżemem, powidłami, podać z galaretką, posypać cukrem pudrem.
Składniki:
4 jaja, 4 łyżki cukru, 5 łyżek mąki, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać przesianą mąkę i proszek oraz olej. delikatnie wymieszać tak by nie było grudek. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec 30 min w temperaturze 180C. Sprawdzić czy upieczone wkładając patyczek drewniany, jak suchy to upieczone. Po ostygnięciu przekroić ciasto. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wyłożyć na jedną część ciasta i przełożyć drugą częścią lekko dociskając dłońmi. Wstawić do lodówki by galaretka stężała. Można posypać po wierzchu cukrem pudrem. Moja córka uwielbia takie ciasto. Sekret udanego biszkopta - białka muszą być sztywno ubite tak by odwracając miskę dnem do góry nie wypadały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz