Odwiedziło nas

piątek, 18 lutego 2011

Mazurek Bakaliowy

Ten mazurek piekę nie tylko na Wielkanoc. Polecam wszystkim bo tani i łatwy w pieczeniu. Dodajemy do ciasta to co chcemy czy to morele czy migdały nawet orzechy jeśli dziecko może je jeść.
Składniki:
150g mąki, 5 jaj, 150g cukru pudru, 100g rodzynek, 100g żurawiny, 100g mielonych migdałów, 100g suszonych moreli pokrojonych na drobno lub śliwek, cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki sody.
Wykonanie:
Bakalie wymieszać z mąką i wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka osobno ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z żółtkami, dodać bakalie i ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenie na to masę i piec ok. 30 minut w temperaturze 180C. Sprawdzić czy upieczone patyczkiem drewnianym, jak suchy to upieczone. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz