Odwiedziło nas

piątek, 18 lutego 2011

Papryka Marynowana

Zachęcam do przygotowania papryki, która zimą doskonale ubarwi kanapki i doda smaczku przekąskom a ponad to świetnie nadaje się do dekoracji przygotowywanych posiłków. Polecam!
Składniki:
2 kg papryki zielonej, żółtej lub czerwonej, 180 ml octu 10%, 40g soli, 180g cukru, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki zielonego koperku, po 9 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3 liście laurowe, 18 ziaren gorczycy, 1 l wody.
Wykonanie:
Paprykę umyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w słoikach. Do każdego słoja włożyć gałązkę kopru, po 3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i 6 nasion gorczycy. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem pod przykryciem by nie śmierdziało octem, gorącą zalewą napełnić słoje, zamknąć i pasteryzować przez 15-20 minut w temperaturze 90C.
Należy pamiętać by przed zakręceniem brzeg słoika i wieczko były zawsze suche wtedy szybko i ładnie wieczko się zasysa i przetwory się nie psują. Ja kładę na spód garnka ściereczkę kuchenną złożoną na pół, wlewam wodę, wstawiam słoiki i pasteryzuję od zagotowania wody maksimum 20 minut,czasem 15 minut tylko tyle by wieczko się zassało. Wieczko jest zassane jeśli jest w nim niewielki dołek a jeśli nie ma dołka to znakiem że już można wyjmować jest gorące wieczko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz