Odwiedziło nas

piątek, 18 lutego 2011

Dżem z czarnych porzeczek

Ten dżem wychodzi mało słodki ale idealnie nadaje się do przełożenia piernika i innych ciast, jako dodatek do biszkoptów np. firmy Mamut bez cukrowych, na bułce kawiarce też smakuje wspaniale.
Składniki:
2kg owoców odszypułkowanych i umytych, 700g cukru, 2 Żelfixy Dr Oetker do niskosłodzonych konfitur.
Wykonanie:
Słoiczki dżemowe przygotować, wieczka mają być suche, porzeczki wrzucić do garnka i zmiksować blenderem, wsypać żelfix, zagotować, dodać cukier zagotować i gotować 2 minuty, zdjąć z ognia i zamieszać do zaniku piany. Gorącą konfiturę wlać przez lejek do słoików i natychmiast zamknąć. Słoiki ułożyć dnem do góry i przykryć ściereczką lub ręcznikiem. Pozostawić tak do całkowitego ostygnięcia. Pamiętać należy że ładnie się zawekują słoiki jeśli będą czyste i suche brzegi słoika gdzie styka się wieczko z nimi i suche i czyste wieczka. Jeśli nie chcecie używać Żelfixu można dodać więcej cukru i gotować ok. godziny cały czas mieszając by się nie przypaliła konfitura a potem składać do słoików jak z żelfiksem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz